Skip links

VAR en nieuwe wet DBA voor ZZP’er

Einde van de VAR.

De VAR verdwijnt: per 1 mei 2016 wordt de oude regeling vervangen door de nieuwe wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba). De VAR is een document waar in staat of uw opdrachtgevers loonheffingen moeten inhouden en betalen over uw inkomsten, of niet. Anders gezegd: in de VAR staat of de belastingdienst u als (volledig) zelfstandig ondernemer of werknemer ziet. Wat betekent dit voor u als zzp’er?

Vanaf 1 mei: nieuwe wet dba.

De overheid heeft een alternatief voor de VAR: de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (dba). Met de dba is het financiële risico eerlijker verdeeld wanneer blijkt dat er toch sprake is van een dienstrelatie. Vanaf 1 mei 2016 kunt u geen VAR meer aanvragen en werkt u in plaats van een VAR met modelovereenkomsten. Er is ook sprake van een overgangsregeling. De Belastingdienst houdt een implementatietermijn aan tot 1 mei 2017. In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers hun werkwijze aanpassen aan de nieuwe overeenkomsten. Meer informatie? Bekijk de veelgestelde vragen over de nieuwe wet.

Modelovereenkomsten.

Samen met uw opdrachtgever kunt u een overeenkomst opstellen op basis van een modelcontracten. Deze contracten zijn onderverdeeld in de volgende categorieën.
1. een algemene modelovereenkomst;
2. een individuele overeenkomst;
3. een modelovereenkomst voor een branche of beroepsgroep.

De modelovereenkomsten zijn te vinden op www.belastingdienst.nl.