Alle begin is moeilijk. Dat geldt zoals bij zoveel dingen ook wel een beetje voor ondernemen. Jezelf tijdens de startfase weleens afvragen of je goed bezig bent is dus logisch, maar er zijn voor de hand liggende obstakels die je kunt vermijden. Dit zijn 7 bekende valkuilen voor startende ondernemers.
Misstap #1: een te kleine financiële buffer
De kans is aanwezig dat jij tijdens de beginjaren geen (of nog maar weinig) winst zult maken. Al even waarschijnlijk is dat bepaalde winstgevende tijden zullen worden afgewisseld met periodes van verlies.
Zorg dus dat je bij de start van je bedrijf een zekere financiële buffer achter de hand hebt voor mindere tijden. Op die manier kun je eventuele fluctuerende inkomsten goed opvangen met spaargeld, het inkomen van jouw partner etc.
Een belangrijke oorzaak van het feit dat zoveel startups na een paar jaar niet meer bestaan, is veelal te wijten aan geldgebrek. Je kunt nog zo’n goed business model in handen hebben: in veel gevallen duurt het echt wel even (afhankelijk van jouw branche en type bedrijf gemiddeld een jaar of twee) voor je break even draait.
Misstap #2: Jezelf (of de markt) overschatten
Als starter geloof jij als geen ander in de kracht van jouw product of dienst. Zo’n rotsvast vertrouwen is een prima troef bij het benaderen van nieuwe klanten en opdrachtgevers, maar uiteindelijk bepalen zij natuurlijk zelf of ze jouw product/dienst wel of niet willen afnemen.
En jij kunt nog zo overtuigd een webshop voor handgemaakte kleden en sieraden uit Noord-Afrika beginnen: als er maar weinig mensen daadwerkelijk bij jou een kleed kopen, blijft er van dat enthousiasme straks weinig over.
Je doet er dus verstandig aan om na die droomvakantie naar Marokko of Jordanië niet impulsief te starten met importeren, maar eerst het nodige veldwerk te verrichten om uit te vinden of er wel voldoende vraag is naar dit product.
Wees daarnaast eerlijk naar jezelf over de kansen, risico’s en bijbehorende doelstellingen:
- Is het realistisch om in twee maanden tijd vijftien opdrachtgevers te scoren?
- En kun je de maandelijkse lasten van dat schattige bedrijfspandje in het centrum van de stad wel dragen?
Weloverwogen beslissingen maken op den duur vaak het verschil tussen een succesvolle en noodlijdende onderneming.
Misstap #3: je business model niet op tijd evalueren
Heb je de knoop doorgehakt en wil je daadwerkelijk gaan starten met ondernemen? Zet dan in ieder geval eerst de belangrijkste kansen, risico’s en doelstellingen concreet op een rij.
Ondernemen wordt wel eens vergeleken met jongleren. Het gebeurt dan ook regelmatig dat een starter wordt afgeleid door teveel bijzaken en daardoor de essentie uit het oog verliest. Het opstellen van een business model kan dan uitkomst bieden. Dit document geeft onder meer:
- grip op waar jouw onderneming nu staat
- laat zien wat het verdienmodel is
- geeft aan waar je naartoe wilt
- en benadrukt hoe je dit wilt realiseren
Tot slot: ben je op zoek naar een goed voorbeeld dat je naast je eigen bedrijfsplan kunt leggen? Op Rabobank.nl kun je gratis diverse goede voorbeeldplannen downloaden.
Misstap #4: geen taken durven uitbesteden
Als ondernemer moet je van veel markten thuis zijn, maar er zijn altijd gebieden die je interessanter vindt of waarvoor je meer aanleg voor hebt. Maar: het uitbesteden van bepaalde taken, waaronder de boekhouding, kost geld.
Sommige starters zijn daarom huiverig om hiervoor een professional in te huren, met als gevolg dat zij vaak uren kwijt zijn aan het bijwerken van hun administratie en invullen van de belastingaangiftes.
Wist je dat het een boekhouder jou niet alleen tijdwinst oplevert (zodat jij je kunt concentreren op andere belangrijke zaken), maar vaak ook extra fiscaal voordeel oplevert? Zo betaalt deze investering zich meestal op den duur weer vanzelf weer terug.
Misstap #5: de verkeerde vraagprijs hanteren
Als starter heb je meestal te maken met gevestigde concurrenten. Daardoor zul je misschien geneigd zijn om jouw product of dienst in eerste instantie voor een bodemprijs aan te bieden.
Dit blijkt op de lange termijn vaak een slechte strategie (want reageren jouw klanten als je jouw prijzen straks in één keer flink verhoogt?), maar kan ook ertoe leiden dat potentiële zakenrelaties jou niet serieus nemen.
Aan de andere kant is het ook weer niet de bedoeling dat je jezelf de markt uitprijst. Zoek dus goed uit wat de vraagprijs is van vergelijkbare bedrijven in jouw branche en regio.
Misstap #6: Niet teveel uren willen werken
Mensen die jarenlang in loondienst hebben gewerkt, zijn het meestal wel gewend om af en toe over te werken. Besef echter dat zo’n sporadisch extra avondje of dag niet te vergelijken met het werkschema van een gemiddelde startende ondernemer. Werkweken van zestig uur (of meer) zijn geen uitzondering.
Met zo’n heftige workload moet jij (en jouw eventuele partner of gezin) wel kunnen omgaan: hoeveel heb jij ervoor over van jouw ondernemersavontuur een succes te maken?
Sommige starters werken in eerste instantie ook nog parttime in loondienst en zijn daardoor gedwongen hun favoriete vrijetijdsbestedingen tijdelijk op te geven.
Ook kan het gebeuren dat je feestdagen en vakanties moet inkorten of zelfs overslaan. Natuurlijk zal dit niet voor iedereen gelden, maar Rome is ook niet in één dag gebouwd.
Een écht succesvol bedrijf opbouwen kost nou eenmaal de nodige tijd en energie. Vraag jezelf van tevoren dus af of dit jou de investering waard is.
Misstap #7: te lang wachten met starten
Hoewel een goede voorbereiding het verschil kan maken tussen een hit of een flop, is er uiteindelijk maar één manier om erachter te komen of jouw product of dienst daadwerkelijk de markt kan veroveren.
Stel de start van jouw onderneming dus ook liever weer niet al te lang uit.
De conclusies die jij hebt getrokken in jouw ondernemingsplan en marketingplan geven richting, maar deze doelstellingen zijn natuurlijk altijd aan veranderingen onderhevig.
De beginfase is er dan ook mede voor bedoeld om een balans te vinden in het voorspellen van groeikansen in jouw sector en regio en het adequaat inspelen op relevante ontwikkelingen.
Om jouw kansen te vergroten, ga je goed voorbereid van start gaan en gebruik je vervolgens de feedback van jouw eerste potentiële klanten of opdrachtgevers om het product of de dienst te optimaliseren.
Blijf scherp. Dan houd je je ogen open voor onverwachte wendingen en kun je strategisch gezien waar nodig altijd tijdig bijsturen.
Hoe weet je of de tijd rijp is?
Allereerst: je bent zeker niet de enige. Veruit de meeste oriënterende starters willen graag weten wat nou hét perfecte moment is om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.
Volgens de ondernemer uit dit filmpje bestaat dat moment eigenlijk niet en is het geheel aan jou om te bepalen wanneer je klaar bent om te starten: