Skip links

Prinsjesdag: de nieuwe regels voor 2017

Op Prinsjesdag leest de koning de Troonrede en presenteert het kabinet Rutte-II zijn fiscale wetsvoorstellen voor het komende jaar. Voor een meerderheid voor deze plannen heeft het kabinet ook weer de steun van een aantal oppositiepartijen in de Eerste Kamer nodig. Sommige veranderingen in 2017 staan in principe al vast. Hieronder enkele voorbeelden daarvan.

Beperking hypotheekrenteaftrek

In 2017 is hypotheekrente aftrekbaar tegen maximaal 50%. In 2016 is dat percentage nog 50,5%. Dit geldt voor zover u de financieringsrente in de hoogste belastingschijf kunt verrekenen. Ook de komende jaren gaat daar steeds 0,5%-punt af. Voor iedere €10.000 aan financieringsrente kost u dit ieder jaar €50 netto meer aan inkomstenbelasting dan in het vorige kalenderjaar.

Verlaging hypotheekplafond

U kunt in 2017 een hypotheek bij een professionele hypotheekverstrekker afsluiten tot 101% (2016: 102%) van de waarde van uw eigen woning. Dit is geen fiscale verandering overigens. Dit betekent dat u geen hogere hypotheek meer kunt krijgen. Dit percentage gaat in 2018 verder omlaag naar 100%. Een hogere lening blijft waarschijnlijk nog wel mogelijk na verbouwing of energiebesparende investeringen. Zoals dakisolatie, energiezuinige kozijnen en deuren en zonneboilers.

Lees hier het hele bericht: ABN Amro